De waterpokken

zondag 11 januari 2009

Start
Omhoog
Mijn 3e verjaardag
De waterpokken
Wim Mager, opa
Naar het strand...
De alpaca's
DE Utrecht 2008
Papa schminken
De SMIT Sint
Sint op school
Sinterklaasavond
Kerst is onderweg
Zwemles
Kerstavond 2008
Schaatsen

Mijn eerste kinderziekte is een feit. Dinsdag 1 april 2008, en dat is geen grapje, kreeg ik koorts en kwamen de eerste rode vlekken naar boven. Dus besloten de juffen op de crŤche mijn mama te bellen zodat ik opgehaald zou worden en lekker naar mijn eigen bedje kon. Dinsdag werd woensdag en woensdag werd donderdag, de dagen dat de waterpokken in alle hevigheid naar boven kwam. Mama toch maar even de dokter gebeld want ik had het heel zwaar, koorts en pijn van de open gesprongen blaasjes....maar ook mijn ouders hadden het heel zwaar...slecht slapen en veel huilen maakt ze niet echt gelukkig. Het positieve is dat ik nu wel een paar dagen bij mijn mama kan zijn die alle aandacht heeft voor mij. Uiteindelijk gaat het allemaal weer weg en komt het nooit meer terug...maar dat is een schrale troost als je net 3 jaar bent!

Wat zijn nu eigenlijk ''waterpokken"?

Wat is het?
Waterpokken is een zeer besmettelijke, maar goedaardige, kinderziekte. Deze gaat gepaard met blaasjes op de huid en jeuk. Vrijwel alle kinderen in Nederland en BelgiŽ maken deze ziekte door.

Hoe wordt het veroorzaakt?
Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella-zoster virus. Het virus wordt verspreid door de lucht (door uitgehoestte vochtdruppeltjes) of door direct contact met de blaartjes. De incubatietijd (de tijd tussen het moment van besmetting en het ontstaan van de eerste blaasjes) is twee tot drie weken. Tot het moment dat alle blaasjes ingedroogd zijn blijft het kind besmettelijk. Deze periode duurt 10 tot 12 dagen.
Het varicella zoster virus is hetzelfde virus dat gordelroos (herpes zoster) veroorzaakt.

Hoe ziet het eruit?
De eerste verschijnselen zijn rode vlekjes die zich al snel ontwikkelen naar blaasjes die met helder vocht gevuld zijn. Na enkele dagen drogen de blaasjes in en vormen zich korstjes. Deze korstjes verdwijnen vanzelf, maar laten soms een littekentje na.
De blaasjes kunnen overal op de huid voorkomen. Kenmerkend voor waterpokken is dat er ook blaasjes kunnen ontstaan op het behaarde hoofd.

Een ander veel voorkomend verschijnsel is jeuk. Ook kan een keelontsteking ontstaan en soms ook lichte koorts. Kinderen zijn overigens meestal niet echt ziek. Soms kunnen bacterieŽn zich nestelen in de resten van de blaasjes, vooral na krabben. Dit kan grotere plaatselijke ontstekingen geven en vaak ook grotere littekens

Wie krijgt het?
In Nederland en BelgiŽ zijn het vooral kinderen tussen 2 en 8 jaar oud die waterpokken doormaken. Als het kind eenmaal waterpokken heeft gehad zijn er antistoffen tegen het virus opgewekt en kan de ziekte bij hernieuwde besmetting in de toekomst in principe niet nůg eens toeslaan.Vermijdt tijdens de infectie contact met andere kinderen, verzwakte personen en zwangeren.

Hoe wordt het behandeld?
Waterpokken gaan vanzelf over, dus behandeling is niet nodig. Soms is de jeuk zo heftig dat behandeling met mentholgel of lotio alba zinvol is.
Wanneer ernstige ziekteverschijnselen en/of hoge koorts ontstaan kan het zijn dat het immuunsysteem onvoldoende werkt of dat een complicatie is opgetreden: het is dan belangrijk de huisarts te consulteren.
 

 

 

Start | Mijn 3e verjaardag | De waterpokken | Wim Mager, opa | Naar het strand... | De alpaca's | DE Utrecht 2008 | Papa schminken | De SMIT Sint | Sint op school | Sinterklaasavond | Kerst is onderweg | Zwemles | Kerstavond 2008 | Schaatsen

Deze website is voor het laatst bijgewerkt op 04/03/08