Onze Beauceron

 

Start
Nieuws
Stamboom
Showuitslagen 2008
Showuitslagen 2009
Showuitslagen 2010
Schapendrijven
Fotoalbum

 

Alles over onze beauceron , Grand Francois de Nos Amis de Beauce

Eén, eigenlijk twee dingen ontbraken nog om het buitenleven compleet te maken, en dat was een hond. Maar nog liever twee honden die het prettig hadden met elkaar zodat ze niet eenzaam zullen zijn als we allemaal van huis zijn. De keuze voor het ras was vrij snel gemaakt, het werd een Beauceron, één van de Franse herdershondenrassen.

Voor meer informatie over het ras en fokkers verwijzen wij u naar:

            De Beauceron Club Nederland

          De Beauceron Vereniging Nederland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samen met de Briard, de Picardische en de Pyreneese herder vormt hij namelijk De Franse Herder, wel met een eigen Standaard. De Beauceron is geen teruggefokt ras, ook geen gecreëerd ras. Neen, de Beaucerons stammen regelrecht af van de honden die in de negentiende eeuw, en waarschijnlijk al veel eerder, in gebruik waren bij de boeren en buitenlui in de streek ten zuiden van Parijs. Een rijke streek met veel landbouw, veeteelt en heel veel schapenfokkers. De schapen werden geweid op land waar geen hek omheen stond en moesten ook telkens van weideplek veranderen. Dit kon alleen met een schaapherder en zijn honden, maar ook de veeboeren gebruikten honden als helpers en ook in dit werk waren de Beaucerons bedreven. Gehoorzaamheid aan de baas was een vereiste, maar wat hij vooral moest leren was zelfstandig optreden: wat te doen in al die gevallen dat er iets fout dreigde te gaan en wel zonder commando van de baas! Bijvoorbeeld: Het stuk land waar de schapen die dag grazen grenst aan een perceel tarwe, zonder hek ertussen. Bij aankomst loopt de herder met een van de honden “de grens” en geeft aan dat er geen schaap de tarwe in mag. Deze hond zorgt er dan voor dat dit niet gebeurt! Ook een taak van de Franse Herders was het drijven van vee. In een tijd dat er nog geen gemotoriseerde veewagens waren ging het vee “op de hoef” in grote kuddes naar de stad. Men kan zich voorstellen hoeveel dieren nodig waren om aan de behoefte aan vlees te voldoen van een grote stad als Parijs. Het behoorde tot de speciale talenten van deze Franse herders dat zij nooit toelieten dat vreemde dieren uit een andere kudde zich onder hun dieren mengden of dat hun eigen dieren wegliepen naar een andere kudde. Er werd zeer selectief gefokt op werkeigenschappen en een hond zonder de juiste aanleg had niet veel toekomst! Voor het goed functioneren waren ook de juiste bouw, voor een goed bewegingsmechanisme en een weerbestendige vacht belangrijk dus daarop werd ook gelet. Er is veel veranderd in de wereld en in deze tijd is er vrijwel geen werk meer voor onze Beaucerons. Maar zij weten dat niet. Zij zijn de directe afstammelingen van die honden van honderd jaar geleden, zij dragen de genen (de erfelijke eigenschappen) bij zich die ze van hun voorouders geërfd hebben. Zij hebben dus nog steeds de eigenschappen die hen geschikt maakten voor moeilijk zelfstandig werk. Het is een “chien rustique” een plattelandshond en hij heeft een grote hekel aan drukte, lawaai, onrust, hectische toestanden,gebrulde bevelen en bruut optreden van zijn eigenaar. Het is een maatje en vriend voor het leven.

Na enig speurwerk hebben we een gespecialiseerde fokker gevonden met een nest waaruit onze Gajes is gekomen. Officieel heet hij Grand Francois de Nos Amis de Beauce, maar dat was zo moeilijk bij het aanroepen dus het is Gajes geworden.

Omdat we Gajes een lief vriendinnetje gunden, en mama graag een klein hondje wilde, is Piluca ook nog bij ons komen wonen. Piluca komt helemaal uit Spanje waar ze bij een asiel over het hek is gegooid. De mensen van het asiel troffen haar zwaar verwaarloosd en angstig aan en hebben veel gedaan om haar weer een fijn leven te geven. Op 27 mei 2007 heeft ze met een groep andere honden de tocht naar Nederland gemaakt waar ze eerst twee weken in een gastgezin is geweest voordat ze bij ons is komen wonen. We weten dus niet heel veel over haar maar haar leeftijd wordt geschat tussen de 2 en 3 jaar. Piluca is heel erg lief en samen met Gajes heeft ze het heel erg fijn hier.

 

  

 

 

     

 Start | Info over mezelf | Ons nieuwe huis | Onze Beauceron | Isis in de oudheid | Mijn Fotoalbum | Kameraadje | Mijn Dagboek | Leuke Linkjes | Feedback

Deze website is voor het laatst bijgewerkt op 04/03/10