Schapendrijven

zaterdag 03 april 2010

Start
Omhoog
Nieuws
Stamboom
Showuitslagen 2008
Showuitslagen 2009
Showuitslagen 2010
Schapendrijven
Fotoalbum

 

Wie iets weet over de herkomst en de geschiedenis van de Beauceron weet dat onze Beaucerons regelrecht afstammen van de honden die in de negentiende eeuw, en waarschijnlijk al veel eerder, in gebruik waren bij de boeren en buitenlui in de streek ten zuiden van Parijs. Een rijke streek met veel landbouw, veeteelt en heel veel schapenfokkers.
De schapen werden geweid op land waar geen hek omheen stond en moesten ook telkens van weideplek veranderen. Dit kon alleen met een schaapherder en zijn honden, maar ook de veeboeren gebruikten honden als helpers en ook in dit werk waren de Beaucerons bedreven.

Een taak van de Beauceron was dat hij vooral moest leren zelfstandig op te treden: wat te doen in al die gevallen dat er iets fout dreigde te gaan en wel zonder commando van de baas! Bijvoorbeeld: Het stuk land waar de schapen die dag grazen grenst aan een perceel tarwe, zonder hek ertussen. Bij aankomst loopt de herder met één van de honden “de grens” en geeft aan dat er geen schaap de tarwe in mag. Deze hond zorgt er dan voor dat dit niet gebeurt!

 

 

 

 

 

  

Ook een taak van de Beaucerons was het drijven van vee. In een tijd dat er nog geen gemotoriseerde veewagens waren ging het vee “op de hoef” in grote kuddes naar de stad. Men kan zich voorstellen hoeveel dieren nodig waren om aan de behoefte aan vlees te voldoen van een grote stad als Parijs. Het behoorde tot de speciale talenten van deze Franse herders dat zij nooit toelieten dat vreemde dieren uit een andere kudde zich onder hun dieren mengden of dat hun eigen dieren wegliepen naar een andere kudde. Er werd zeer selectief gefokt op werkeigenschappen en een hond zonder de juiste aanleg had niet veel toekomst! Voor het goed functioneren waren ook de juiste bouw, voor een goed bewegingsmechanisme en een weerbestendige vacht belangrijk dus daarop werd ook gelet.

Er is veel veranderd in de wereld en in deze tijd is er vrijwel geen werk meer voor onze Beaucerons. Maar zij weten dat niet. Zij zijn de directe afstammelingen van die honden van honderd jaar geleden, zij dragen de genen (de erfelijke eigenschappen) bij zich die ze van hun voorouders geërfd hebben. Zij hebben dus nog steeds de eigenschappen die hen geschikt maakten voor moeilijk zelfstandig werk.

Om deze genen te prikkelen hebben wij met Grand Francois op 3 april (2010) mee gedaan met een seminar van de Beauceron Vereniging dat werd verzorgt door Piet van Beek en André Proost. Zij zijn ervaren schapendrijvers met hun Border Collies en Pyreneese Herders. Tijdens deze leuke workshop waar tien Beaucerons aan mee hebben gedaan kwamen de drijf-genen weer naar boven. Het was verbazingwekkend hoe bijna alle honden instinctief wisten hoe ze de schapen moesten omcirkelen om ze bij elkaar te houden en hoe men ze ook weer kon groeperen. Het was een zeer leuke kennismaking met deze tak van hondensport en wij willen zeker dit nog eens herhalen.

Hieronder een kleine foto impressie van deze leuke (helaas regenachtige) dag:

 

 

 

 

Start | Nieuws | Stamboom | Showuitslagen 2008 | Showuitslagen 2009 | Showuitslagen 2010 | Schapendrijven | Fotoalbum

Deze website is voor het laatst bijgewerkt op 04/03/10